Afhankelijk

Mijn moeder heeft mij geleerd om onafhankelijk te worden en te zijn. Als kind kreeg ik altijd te horen: “Je diploma is je eerste man!” Dit heb ik altijd in mijn oren geknoopt. Ik heb een aantal opleidingen gevolgd, kreeg een goede baan in het onderwijs met op een gegeven moment vast contract, dus een vast inkomen. Al ben ik nu bijna niet meer in dienst van mijn werkgever in het onderwijs, ben ik wel al jaren financieel zelfstandig. Heb een appartementje gekocht, en buiten mijn hypotheek, geen schulden. Ook geniet ik ervan om heerlijk alleen te zijn; ik hoef niet speciaal iemand om mij heen te hebben, om het naar mijn zin te hebben. Maar toch… is er iets waarin ik mij wel afhankelijk opstelde, en af en toe nog steeds…

Zelf heb ik ervaring in het onderwijs; als docent en docent-coach. Ik dacht dat ik alleen daar expert in was. Toen ik besloot niet meer terug te keren naar mijn werkplek in het onderwijs, ging ik achter elkaar allerlei workshops doen en evenementen bezoeken. Als ik hierop terug kijk, deed ik echt een “overkill” aan workshops doen en evenementen bezoeken.  Ik wilde zoveel mogelijk kennis vergaren en nieuwe ervaringen opdoen. Daar is op zich niets mis mee, maar wel als je alleen maar hier mee bezig bent. Dus met kennis van buitenaf te halen. Bij mij zat er, zoals heel vaak, geen rem op, maar keek ik ook niet zo kritisch naar de workshops die ik volgde. Na een tijdje merkte ik, en weet ik nu, dat ik zelf nog veel meer in mijn mars heb dan ik dacht! Ik stelde mij afhankelijk op van de kennis van anderen; door heel veel workshops te doen en evenementen te bezoeken. En weet je? In plaats van dat ik daar zekerder door zou “moeten” worden, want ik deed kennis op, werd ik juist steeds onzekerder! Tot ik meedeed aan een groepsprogramma van Mariëlla, toen kwam er een ommekeer.

Door het groepsprogramma “Weten wat je echt wilt in je carrière”, van  carrièrecoach, Mariëlla Vink van Myndz, begon ik te ontdekken dat ik talenten bezat. En best veel! Daarna heb ik een individueel traject bij haar gevolgd, en is dit alleen maar sterker tot uiting gekomen. Het resultaat? Ten eerste keer ik nu eerst en vaker in mijzelf. Ik ben nu ontzettend kritisch geworden naar wat voor soort workshops en evenementen ik ga. Nog steeds bezoek ik er regelmatig een, maar nu kies ik er bewust voor. Heeft het mij iets te bieden? Is het een goede aanvulling?

Nu heb ik hierboven een voorbeeld gegeven met het bezoeken van workshops en evenementen. Maar je kunt dit naar alle gebieden doortrekken; wordt je bewust van de kennis die je al in huis hebt! Zo ook als je bijvoorbeeld een coach of psycholoog krijgt toegewezen; heb je het idee dat je niets leert van diegene? Is er geen klik? Dan is dat vaak ook zo! Je mag om hulp vragen, en deze accepteren, maar je hoeft je absoluut niet van iedereen afhankelijk op te stellen, waarvan jij denkt dat diegene alle wijsheid in pacht heeft. Dat is gewoonweg niet zo!

 

Als je dit zo hebt gelezen; stel jij je wel eens afhankelijk op van een ander? Omdat je denkt dat een ander het beter weet? Ik ben erg benieuwd! Stuur mij gerust een berichtje!

 

Tot volgende week woensdag!

 

Liefs, Karin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s