Energie!

“Ik heb energie voor 2!” zul je mij nooit horen zeggen. Er wordt gezegd “zeg nooit nooit”, maar in dit geval ben ik er behoorlijk zeker van dat ik dit voorlopig niet ga zeggen. Door mijn burn-out heb ik roofbouw op mijn lichaam gepleegd, dat is geen mysterie of geheim. Alleen heb ik iets ernstig onderschat; het herstel hiervan. Als je verschillende onderzoeken erop naslaat, lees je dat je nooit meer op het oude niveau komt. Dat heeft mij een ontzettende lange tijd gefrustreerd. En heel eerlijk; af en toe nog steeds! Als iemand tegen mij zegt dat ik rustig aan moet doen, wil ik gillen… Heel erg hard! Maar wat is ‘rustig aan’? Is rustig aan, stil op de bank of op je bed blijven liggen?

Je lichaam heeft na een burn-out rust nodig. Maar wat ik vergat, was dat je geest ook rust nodig heeft. Als je beiden geen rust geeft, blijf je dus moe! Na het eerste 1,5 jaar van mijn burn-out was ik wel een soort van uitgeslapen… Dag en nacht kon ik die eerste periode slapen. Maar op een gegeven moment krijg je wat meer energie, zowel lichamelijk als geestelijk. Je kunt weer wat meer doen op een dag, en je krijgt weer zin in allerlei activiteiten. En daar schuilt bij mij, maar ook bij anderen, het gevaar; ik weet geen maat te houden… Vandaar die burn-out natuurlijk. Dus zodra ik wat energie heb ga ik er als een raket vandoor. Met alle gevolgen van dien; na een paar dagen ben ik dan een aantal dagen kotsmisselijk van vermoeidheid. En dan was ik weer gefrustreerd, want ik kon niet doen wat ik wilde, en voelde mij een loser. Af en toe heb ik dat gevoel nog steeds, maar dat hoort erbij.

Sinds enige tijd volg ik het VIP coachingstraject bij Fitgirls.nl; daarin leer ik onder andere beter voor mijzelf te zorgen en nog bewuster en liever voor mijzelf te zijn. In een coachingsgesprek met Dani Jasarevic, vertelde Dani mij over “de Lepeltjestheorie”. Even kort: Je hebt op een dag 12 lepels te verdelen over de verschillende activiteiten die je die dag doet. Iedere activiteit kost een of meerdere lepels. Die lepels moet je zien als energie. Als je een erg drukke dag hebt, kan het dus zijn dat je 17 lepels hebt gebruikt. Dat betekent dat je de dag erna maar 7 lepels te verdelen hebt! Er ging letterlijk een hele wereld voor mij open! Tip: Google op “lepeltjestheorie” om hier meer over te lezen. Het wordt voornamelijk gebruikt voor/door mensen met hersenletsel, maar ook mensen die een burn-out hebben (gehad) of om een andere reden laag in hun energie zitten, kunnen dit gebruiken!

Natuurlijk gaat dit met vallen en opstaan. Want… hoeveel lepels is bv. het doen van de was? Of stofzuigen? Of je werk? Dat is even puzzelen, maar dat maakt niet uit! Zoals ik al vaker “zeg”; zie het als een spel! Enthousiast als ik was (en ben!) vertelde ik over de lepeltjestheorie aan mijn psychotherapeut. Die vond het ook een goede manier om mijn energie te verdelen, alleen was er een maar.. “Karin? Maar jij gaat dus uit van 12 lepels per dag?” Ik; “Ja!” Psychotherapeut: “WAHAHAHAHAHAHA! Dat dacht ik al! Karin, begin jij maar met 5! Jij hebt hooguit 5 lepels per dag te besteden!” Ik: “Uuuhm…waarom?” Psychotherapeut: “Mensen met GGZ-diagnoses hebben minder energie te besteden dan mensen zonder. En je gebruikt ook nog eens anti-depressiva! Dat moet je echt serieus nemen en niet onderschatten!”

Ok.. Nu kon ik 2 kanten opgaan met mijn gedachten na dit advies. De negatieve kant: WTF?! Dan kan ik helemaal niets meer betekenen voor een ander, terwijl ik dat zo graag wil! Ik kan he-le-maal niets meer! Alleen maar liggen op de bank en veel ijs eten! Tegenwoordig denk ik gelukkig anders; Ok! Dat betekent dat ik mij nog meer moet focussen op wat ik echt belangrijk vind! Ja ja daar komt ie weer; keuzes maken! Al heb ik minder energie dan de “gemiddelde mens”, dat wil niet zeggen dat ik minder van waarde ben. Of dat ik minder te geven heb aan de wereld. Nee! Het betekent voor mij dat ik nu juist nog meer van waarde ben voor mijzelf en voor een ander, omdat ik mij precies richt op wat ik belangrijk vind! En daar heb ik voldoende energie voor!

 

Hoe zit het met jullie energie? Hoe verdelen jullie je energie op een dag? Zijn jullie daar bewust mee bezig? Ik ben erg benieuwd; laat het mij weten!

 

Tot over 2 weken!

 

Liefs, Karin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s