Voor jezelf kiezen 2

“Ja hallo?! Je moet gewoon voor jezelf kiezen!” Dit is denk ik wel 1000 keer tegen mij gezegd. En iedere keer dacht ik: ja, ok… maar hoe dan?? Waarom ik het niet wist? Omdat ik toen totaal niet met mijzelf bezig was, maar altijd met een ander. Ik zag niet wat ik waard was, hield niet van mijzelf. Als dat zo is, is het ontzettend lastig om voor jezelf te kiezen. Want tja… als je jezelf niet kent, niet van jezelf houdt, niet weet wat je waard bent.. Waar kies je dan voor? Juist! Niets! Want je hebt geen idee!

Toen ik net een jaar in mijn burn-out zat, kreeg ik een consulent van een re-integratiebureau toegewezen. Daarbij kreeg ik allerlei formulieren, om “mij in kaart te kunnen brengen, mij beter te leren kennen.” Op een van de formulieren moest ik mijn talenten invullen. Ik keek een aantal keren opnieuw naar het formulier, en barstte toen in huilen uit. Mijn talenten? Ik zat nu een jaar thuis, sliep meer dan dat ik wakker was, douchen was al een opgave. En dan moest ik nu mijn talenten op gaan schrijven? Zijn ze helemaal gek geworden?! Ik besprak het met de consulent van het re-integratiebureau. Die gaf mij een tip, die voor mij goed werkte; “Vraag aan collega’s wat voor talenten zij in jou zien.” Heel voorzichtig appte ik een aantal collega’s, en al heel snel kreeg ik een behoorlijke lijst van hun door. Dit voelde fijn, maar tegelijkertijd voelde ik het ook niet echt. Want tja..ik zat NU thuis, lekker zielig te wezen!

Hoe ik mijn talenten heb (her)ontdekt? Dit kwam pas nadat ik langzaamaan weer een beetje begon te herstellen van mijn burn-out. Ik startte met een werkstage (om weer in een werkritme te komen) bij het Leger des Heils, en met vrijwilligerswerk bij stiltecafé Adem Inn. Door het uitvoeren van verschillende werkzaamheden kwam ik er (weer) achter wat mijn talenten zijn, en heb zelfs een aantal nieuwe ontdekt! Ook de coaching van Mariëlla, @carrierecoach_myndz, hebben mij hierin geholpen.

Een voorbeeld om een duidelijk verschil aan te geven: Ruim een jaar geleden, gaf ik aan bij mijn consulente van het re-integratiebureau dat ik iets voor mijzelf wilde beginnen. Ik had geen idee wat, “ja iets met coaching”, maar had verder geen idee. Mijn consulente zei toen: “Nou dat vind ik helemaal geen goed idee om voor jezelf te beginnen! Dat is hard werken hoor, daar moet je echt niet aan beginnen! We gaan gewoon kijken naar een baan bij een werkgever.” Ik was hier helemaal niet blij mee, maar kon haar eigenlijk ook niet overtuigen van mijn idee..

Vanochtend, voor ik deze blog typte, had ik weer mijn consulente aan de telefoon. Zij gaat mij weer begeleiden, maar nu vanuit het UWV. Ik zei tegen haar: ” Ik ga een eigen bedrijf opzetten. Vrouwen met GGZ-problematiek ga ik helpen weer terug te keren naar de basis; naar henzelf!” Ook vertelde ik van de gespreksleiderstraining bij Women.Inc, het coachingsprogramma bij Fitgirls, en nog een aantal acties. Ik sloot af met: “Ik weet dat jij het niets vindt, ik zal doen wat jij zegt voor het traject, maar dat eigen bedrijf komt er!” Consulente: “Wil je als ZZP-er aan de slag?” Ik: “Ja!” Consulente (hardop lachend): “Ik ga jou helpen, met oog voor jezelf, weer aan het werk te kunnen gaan. En als jij een eigen bedrijf wilt, dan steun ik jou daarin.”

Ik was even met stomheid geslagen… Wat?! En toen realiseerde ik mij: ik weet wat ik waard ben, en daarom hoef ik niet eens moeite te doen om een ander te overtuigen! Ik had en heb voor mijzelf gekozen!

Weten jullie wat je talenten zijn? Wat jij waard bent? Ik hoor het graag van jullie.

 

Tot volgende week woensdag!

 

Liefs, Karin

 

 

4 gedachtes over “Voor jezelf kiezen 2

 1. Mooi blog weer Karin!

  Het blijft super om jou te mogen en kunnen volgen in de ontwikkeling die jij doorgaat.

  En prachtig te lezen hoe zelfverzekerd je bent geworden. Jij weet wie jij bent èn wat jij wilt! En daar ga jij voor.

  Respect voor jou!

  Liked by 1 persoon

 2. Wauw Karin!!
  Wat een kracht heb je bij jezelf hervonden.
  Ik lees en voel zoveel herkenning bij je.
  Mijn talent is “nooit opgeven” kreeg gister nog de veer van mijn bedrijfsleider. Die klopte deze woorden bemoedigend op mijn schouder. Tot volgende week ❤🍀☀️

  Liked by 1 persoon

  1. Hey Daniela! Ooow wat een mooie bemoediging zeg! Dat is regelmatig zo fijn om te krijgen. Wat ontzettend fijn om te lezen dat je herkenning leest en voelt! Bedankt voor je reactie. Tot volgende week! X

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s