Hoe ik van mijzelf ben gaan houden

Zo hey! Vorig week heb ik jullie beloofd om vandaag uitgebreid te gaan schrijven over hoe ik van mijzelf ben gaan houden. Nu ik mijn laptop op schoot heb, en er daadwerkelijk aan ga beginnen, merk ik dat ik het ook doodeng vind! Waarom? Ten eerste; ik ben al heel ver in het proces, maar ben er nog niet. En waar is “er”? Ten tweede; ik wil jullie absoluut niet het gevoel geven dat dit proces makkelijk was en is! Maar ik weet ook dat het van jezelf gaan houden ALTIJD mogelijk is! Volgen jullie mij nog? Ik hoop het!

De vorige keer bedacht ik om dit proces in één blog te schrijven. Alleen weet ik nu al dat dit mij niet gaat lukken.. Vooral omdat ik ook met mijzelf heb afgesproken om mijn blogs niet meer al te lang te maken. Ik wil mijn blogs kort en overzichtelijk houden. Omdat dit een proces is wat nog steeds gaande is, en erg leeft onder veel mensen, zal ik steeds op dit onderwerp terug gaan komen; “Hoe kun je van jezelf gaan houden?”. In deze blog, ga ik een deel van mijn reis hierin met jullie delen. Deal?

In mijn vorige blog, gaf ik het voorbeeld van dat zuurstofmasker in het vliegtuig. Weten jullie nog? Als er gevaar is; eerst zelf het zuurstofmasker opzetten, en dan kun je voor anderen zorgen/anderen helpen. Toen ik dit voor het eerst hoorde dacht ik: jaaaa!! Maar heel eerlijk; ik voelde het niet.. Want ik had eerder nog nooit eerst voor mijzelf gezorgd. Laat staan van mijzelf houden. Van kleins af aan wilde ik altijd aardig gevonden worden, en deed ik altijd wat de ander wilde, om “vrienden” te blijven. Ok ok Karin; erg leuk om dit te lezen, maar hoe is dat proces nu in gang gezet? Hoe ben je van jezelf gaan houden?

Het van jezelf houden, en goed voor jezelf zorgen.  Die 2 dingen zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tijdens mijn burn-out, ben ik ontzettend vaak woedend geweest op mijn lichaam. Want ik vond het verschrikkelijk dat ik niet meer die 60 uur per week kon werken, wat ik deed voor ik instortte. Sterker nog; ik heb de eerste paar maanden bijna niet meer kunnen staan op mijn benen. Zo verzwakt was ik. En koppig als ik ben, deed ik het volgende; vechten tegen de ontzettende vermoeidheid in mijn lichaam.  Je begrijp het al; dit was niet een erg goede methode… Ik werd steeds zieker en zwakker, en kreeg allerlei kwaaltjes. Dit heeft ruim 1,5 jaar geduurd. Toen werd ik het vechten moe, ik kon niet meer. Dus gaf ik mij noodgedwongen over aan mijn lichaam. Dat ging met vallen en op staan, want omdat ik mij “ineens” gewonnen gaf, gaf ik mijn lichaam de ruimte, en daardoor werd ik eerst nog zieker. Weer half jaar later; dus inmiddels 2 jaar verder, begon ik te merken dat ik wat meer energie kreeg. En mij wat beter begon te voelen. Als ik dit nu terug lees, en eraan terug denk, moet ik hier enorm om lachen. Waarom 1,5 gevochten? Maar zo werkt dit blijkbaar bij mij; ik moet eerst vol op mijn bek gaan. Dan sta ik weer op en ga verder.

Ik begon mij beter te voelen! Ik kreeg langzaamaan weer wat meer energie, en… ik merkte dat mijn geheugen en concentratie weer wat beter werd! Toen viel het kwartje bij mij. Dus wacht.. als ik naar mijn lichaam luister, en hier goed voor zorg dan reageert mijn lichaam hier goed op! Nu wil ik hier wel een kanttekening blij plaatsen; ik ben nog steeds niet op mijn oude niveau. Zojuist heb ik een middagdutje gedaan van 3 uur… Mijn verhaal is geen succesverhaal in die zin van; IK WAS BINNEN EEN PAAR MAANDEN WEER OP MIJN OUDE NIVEAU! Nee… want de realiteit is, is dat ik een enorme roofbouw op mijn lichaam heb gepleegd. Ik heb letterlijk dingen stukgemaakt in mijn lichaam. Nu functioneer ik op een ander niveau. En dat vond ik eerst erg moeilijk, maar ben het gaandeweg steeds meer aan het accepteren. Acceptatie… dat is ook best een dingetje.. (lees: BIG DEAL!). Het functioneren op dit nieuwe niveau is voor mij veel waardevoller, dieper. Ik begin steeds meer te voelen, en bewuster te leven.  En dat is eng, maar ook zo mooi en intens. Ik begin te houden van dit niveau…

 

Herkennen jullie je hierin? Of juist helemaal niet? Heb je vragen? Laat het mij weten! Zoals ik al eerder in deze blog aangaf; ik ga vaker op dit onderwerp en proces terugkomen.

Tot volgende week woensdag!

 

Liefs, Karin

 

 

2 gedachtes over “Hoe ik van mijzelf ben gaan houden

  1. Mooi geschreven Karin. Je bent een interessante reis aan het afleggen hè. Ik herken het ook hoor en leer met jou mee.

    Enne ben benieuwd naar de Ehm korte blogs 😉

    :-*

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s