Boos op mijn lichaam

Enkele weken geleden postte ik nog een mooie quote op Instagram: “Apologize to your body. Maybe that’s where the healing begins.” Bij deze quote had ik geschreven dat ik roofbouw heb gepleegd op mijn lichaam en dat ik dankbaar moet zijn voor de dingen die ik nog wel kan. Dankbaar moet zijn voor het feit dat ik er überhaupt nog ben! Dat was heel mooi geschreven, en ik sta daar nog steeds achter, alleen “zegt” mijn brein ook wel eens wat anders..

Boosheid en angst

Tweede Kerstdag werd ik ziek; griep. Niets bijzonders, gewoon een griepje. Maar dat onschuldige griepje maakte dat ik een flashback kreeg; nl. naar 1e Kerstdag 2016. Toen kreeg ik ook griep, een heftige, dat de start van mijn burn-out bleek. Nu een jaar later, krijg ik een dag later weer griep. HELP!

Angst en boosheid wisselden zich af een aantal dagen. Boosheid; ik werd weer ziek in een vakantie, en ik wilde juist leuke dingen doen met mijn dochter, en dat kon dus niet. Ook had ik 2 afspraken staan met coaches; voor mij heel belangrijk want daar ga ik heen voor mijn ontwikkeling. Die heb ik met moeite afgezegd. Boosheid omdat ik het gevoel had weer stilgezet te worden, terwijl ik het nu juist zo goed doe! Ik rust veel meer, luister stukken beter naar mijn lichaam, en toch word ik weer ziek!

Angst; ga ik weer instorten? Kan ik eigenlijk wel weer starten met werken? Of blijf ik een zwak mens? Waar is mijn draagkracht gebleven? Wat kan ik in hemelsnaam nog wel? Door deze emoties realiseerde ik mij nog meer dan ooit dat een burn-out een enorme impact heeft. En dat die niet zomaar even verdwenen is. Door een burn-out krijgt je lichaam een enorme opdonder (understatement), maar ook geestelijk. En beiden hebben een behoorlijke tijd nodig om hiervan te herstellen. En dat gaat met de nodige hobbels; angst, boosheid, onzekerheid en in mijn geval; een ernstige vorm van hypochondria…

 

Lesje loslaten en accepteren

Voor mij was dit weer een lesje loslaten en accepteren. En vooral relativeren; want kom op zeg! Het was maar een griepje! Loslaten en accepteren; De griep accepteren en dus uitzieken en mijn lichaam rust geven. Rust.. grrrrrr! Word nog erg geïrriteerd als mensen tegen mij zeggen dat ik rust moet nemen trouwens. Ik weet wel dat zij gelijk hebben, maar ik wil het gewoon niet meer horen of lezen in een appje. Heel eerlijk; ik heb het wel nodig dat dit tegen mij gezegd wordt. Want hoewel ik beter naar mijn lichaam luister en rustmomenten en dagen inlas, met erg leuke afspraken vind ik het toch wel erg lastig om dan een afspraak af te zeggen en dan mijn rust te nemen wanneer dat wel echt nodig is… Dat is dus het loslaten; in dit geval het loslaten/afzeggen van afspraken. Maar hey; uitstel is geen afstel toch? Dus de afspraken zijn gewoon verzet!

 

Belachelijk

Als ik bovenstaande teruglees, denk ik; belachelijk! Waarschijnlijk een aantal van jullie ook. Wat een aanstelster! Aan de andere kant denk ik; dit is hoe mijn brein, en hoogstwaarschijnlijk ook van vele anderen, werkt! Dat wetende is goed, want dan ben je je er bewust van en kun je dit soort mindfucks sneller naar de andere wereld helpen! Maar hoe doe je dat?

G-schema

Van mijn burn-out coach kreeg ik een G-schema. Niet de gebeurtenissen bepalen wat je doet en voelt, maar de manier waarop je naar gebeurtenissen kijkt; je gedachten!

Als er zich een situatie voordoet, waarin je ongewenste gevoelens krijgt, kun je het G-schema gebruiken. Je analyseert de situatie door jezelf een aantal vragen te stellen:

  • Gebeurtenis. Waar ben ik? Met wie? Wat doe ik?
  • Gedachten. Welke automatische onbewuste gedachten had/heb ik in deze situatie?
  • Gevoel. Wat voor gevoel ik heb ik hierbij? Bang, boos, bedroefd, blij, enz.
  • Gedrag. Wat deed ik vervolgens of liet ik achterwege?
  • Uitdagen. Bekijk welke denkfouten je maakt. Bekijk per gedachte of deze waar is en vervolgens of deze gedachte je helpt. Vaak is dit niet helpend!
  • Helpende gedachten. Formuleer gedachten die realistisch zijn en die jou helpen.
  • Doelgedrag. Hoe zou ik mij liever willen gedragen in deze situatie?

 

Het lijkt misschien overdreven, maar dit schema is voor mij een “lifesaver”. Door het gebruik van dit schema, blijf ik niet onnodig lang hangen in angst, boosheid enz. Vaak doe ik dit schema “zo uit het hoofd”, maar bij heftige situaties wordt aangeraden om het uit te schrijven, dan schrijf je het van je af.

 

Kennen jullie het G-schema? Zo ja, pas je het regelmatig toe? Zo niet; mocht zich een situatie voordoen waardoor jij je vervelend voelt, probeer het uit!

Van beiden lees ik graag jullie ervaringen met het G-schema! Willen jullie vaker dit soort tips? Laat het mij weten!

 

Liefs, Karin

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s