Relatie met eten

Al vanaf mijn puberteit heb ik een aparte relatie met eten. Rond mijn 11e begon mijn chronische depressie. Als kind, puber en eigenlijk tot een paar jaar terug was ik erg introvert. Die combinatie; mijn depressie en introvert zijn, maakte in mijn geval, dat ik een ongezonde relatie kreeg met eten. Als ik in een sombere periode zat van mijn depressie, of er was iets gebeurd; begon ik te eten. En niet even een zakje chips, maar zakken chips, of een heel brood met veel zoet beleg bv. Door dat emotie eten dacht ik mijn somberheid en andere emoties weg te eten. Maar het tegendeel was natuurlijk waar.

Afgelopen weken

Al een flink aantal jaren heb ik niet meer van die extreme eetbuien. Wel pak ik snel naar eten als ik niet lekker in mijn vel zit, of bij stress. Vanaf het moment dat ik echt wilde afvallen leek de knop om te zijn; de eetbuien leken weg! Een jaar terug heb ik zelfs bijna 1 jaar volgens een voedingsschema gegeten, die was gemaakt door een bikini-athlete. Met dat voedingsschema mocht ik 1 x per week een cheatmeal; en daar kon ik mij lange tijd aan houden. Na een half jaar breidden de cheatmeals zich wel uit naar cheatdagen en zelfs cheatweekenden. Maar dat duurde even, en dat kon ik zonder al teveel moeite weer terugdraaien naar 1 cheatmeal per week.

Tot een paar weken terug. Ik kreeg een ontzettende trek in zoetigheid, dat probeerde ik te negeren of te bevredigen door fruit of een andere gezonde zoete optie. Maar.. daar leek mijn lichaam niet in te trappen! Ik MOEST en zou, chocolade en vooral heel veel ijs. De afgelopen weken heb ik dan ook dagelijks, ja echt dagelijks een beker Ben en Jerry’s  en een hele chocoladereep achter de kiezen! Iedere dag probeerde ik weer opnieuw te beginnen en weer overwegend gezond te eten. Maar het lukte niet. Het leek hoe meer ik mijn best probeerde te doen om gezond te eten, hoe meer cravings ik kreeg naar slechte dingen! Op een gegeven moment liet ik dat los, en besloot om maar toe te geven aan mijn cravings.. Geen idee hoe lang dit nog zou gaan duren. Het duurde gelukkig tot afgelopen week. Die extreme cravings zijn weg!

Oorzaak

Wat ik denk dat hier de oorzaak van is? Zelf denk ik dat het komt omdat ik ruim een jaar zeer strak, op een dwangmatige manier heb gegeten. Heel eerlijk, ik schaam mij om dit te delen, maar ik doe het toch; eind vorig jaar begon ik met dat voedingsschema. Vervolgens begon ik ook meer te sporten. Ook hield ik een foodtracker, My Fitness Pal bij. Hier ging ik behoorlijk ver in; ik zocht op hoeveel ik ongeveer verbrandde met de verschillende sporten die ik deed, en rekende zo precies uit hoeveel calorieën ik dan mocht eten per dag. Ik genoot helemaal niet meer van eten, want bij alles wat ik at wist ik precies hoeveel calorieën ik dan naar binnen kreeg. En van mijzelf mocht ik echt niet boven het aantal calorieën uit dat ik voor mijzelf had bepaald. Nu ook nog met verandering van werk en huis, komt er zoveel op mij af, dat (extra) veel stress met zich meebrengt. Dat heeft denk ik bij mij gemaakt dat ik, na ook nog die periode van dwangmatig eten, de remmen even eraf moesten! Dit heeft lichamelijk natuurlijk ook zijn weerslag; ik ben weer aangekomen. Hoeveel; geen idee, niet naar gekeken. Want ik weet dat dit weer een negatief effect op mij gaat hebben, dus heb mijzelf niet gewogen.

Hoe nu verder?

Het allerbelangrijkste dat ik nu heb gedaan is; gestopt met het tracken van mijn eten. Misschien ga ik dat ooit weer doen, maar voorlopig niet. Ook het een paar weken losgaan met ijs en chocolade heb ik nodig gehad. Binnenkort gaat een lief Insta-vriendinnetje mij helpen om een gezonde relatie te krijgen met eten. Hierover gaan jullie binnenkort wat lezen! En wat ik tot die tijd ga doen? Het lukt mij nu om 3 normale hoofdmaaltijden te eten. Een tussendoortje, dat ik gewend was met dat voedingsschema, eet ik alleen maar als ik trek heb. En als ik trek heb in iets lekkers? Dan eet ik dat gewoon; ik ga niet meer wachten tot mijn cheatmeal. Lange tijd heb ik het vol kunnen houden, maar het wachten tot de vrijdagavond op iets waar ik trek in heb “triggert” momenteel mijn eetbuien. En als ik het al heb gegeten? Dan lukt het mij beter om verder weer lekker gezond te eten.

 

Vraag aan jullie

Eigenlijk heb ik meerdere vragen aan jullie;

 • Hoe is jullie relatie met eten? Hebben jullie last van emotie-eten?
 • Houden jullie en foodtracker bij?
 • Hoe denken jullie over cheatmeals??? Ik merk dat de meningen hierover enorm zijn verdeeld!

 

Ik hoor het graag van jullie!

 

Liefs, Karin

 

4 gedachtes over “Relatie met eten

 1. Karin het valt mij steeds meer op dat mensen die zo streng lijnen steeds ongelukkiger worden daarom heb ik me voorgenomen gewoon te eten waar ik trek in heb en voel me dan toch wat lekkerder in mijn vel moet aleen we op suikers letten natuurlijk maar verder gewoon lekker genieten meis. Groetjes

  Like

  1. Hey Audrey!
   Jaaaa dat is echt zo wat jij zegt! Daarom ga ik er nu relaxter mee om; als ik ergens trek in heb dan eet ik het gewoon, net als jij. Idd lekker genieten.
   Bedankt voor je reactie lieverd!😘

   Like

 2. Ik herken dit echt ontzettend! Ik heb ook een hele tijd my fitness pall gebruikt; dan val ik super veel af in een korte tijd en zet in mijn calorie stand steeds lager.. Maar dan na een paar weken komen steeds grotere cheats en dan denk ik: laat maar het heeft toch geen zin meer, en eet ik alles wat los en vast zit! Ik ben nog steeds op zoek naar een goed balans

  Like

  1. Jaaa dat heb ik dus ook! Ik denk echt dat het te streng op je eten letten, echt maakt dat je juist meer cravings krijgt naar verkeerd eten. Mijn ervaring nu is, als ik nu trek heb in iets lekkers dan eet ik het gewoon. En dat maakt dat ik er dan ook zeker een week en soms langer geen behoefte meer aan heb. De grote hoeveelheden cheats zijn nu ook nagenoeg weg! Ik hoop dat jij snel de goede balans kunt vinden. Heel veel succes!!

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s