MIJN EIGENAARDIGHEDEN

Omdat ik nu al geruime tijd thuis ben door een burn-out, kom ik mijzelf ongelooflijk vaak tegen! Je zou denken dat ik niet veel om handen heb, omdat ik nu “lekker thuis zit”, maar het tegendeel is waar. De meest belachelijke, kleine, pietluttige dingen kosten mij enorm veel energie. En dan voelt het vaak aan het einde van de dag alsof ik er een hele werkdag op heb zitten! Bizar! Omdat ik mijzelf nu zo vaak tegenkom, ongewild, kom ik erachter dat ik wat eigenaardigheden bezit… Nu wist ik van een aantal het bestaan al af, maar sinds ik thuis ben heb ik er nog een aantal ontdekt… HELP!

 

VERANDERINGEN

Ik heb een hekel aan veranderingen. En dan heb ik het niet over dat iets zich ontwikkelt en dan langzaamaan verandert. Nee, ik heb het over plotselinge veranderingen. Want zo was het niet afgesproken of gezegd, en als er dan ineens anders wordt besloten krijg ik kortsluiting in mijn bovenkamer…

 

HSP

Hoog Sensitief Persoon = Karin. Harde geluiden, veel mensen, emoties van anderen, drukte in het algemeen, geuren, teveel aanraken… PRIKKELS!!!! Dat maakt mij doodmoe. Daarom trek ik mij tijdens de pauzes op een studiedag terug in mijn lokaal, terwijl de rest van mijn collega’s dan elkaar juist gezellig opzoekt. Mijn directeur maakte zich eerst zorgen, maar weet nu dat ik dan ernstig overprikkeld ben en even moet ontprikkelen.. Is dat een echt woord? Geen idee, maar jullie begrijpen mij toch? Ook als ik in gezelschap ben van vrienden, dan trek ik mij vaak even terug door even op mijn telefoon te kijken en wat te lezen.

 

ANGST

In mijn eerste blog heb ik al eens geschreven dat ik een angststoornis heb. Dit heeft zich een tijd geuit in een lichte vorm van straatvrees. Maar nog steeds mijd ik zoveel mogelijk drukke plaatsen. Ik doe het wel, maar dit vergt een hoop energie.  Verder ben ik gewoon een schijtluis; ik durf absoluut niet in attracties. Ben het type; “blijf liever met mijn beide benen op de grond”. In Rotterdam is er een bus die ook kan varen, “de Splashbus”. Hier durf ik ook niet in; een bus die ook kan varen? Dat vind ik heel raar, dat moet een keer mis gaan! Puber wilt heel graag eens met deze bus, dus ik ga deze zomer proberen over mijn angst heen te stappen en met haar in die gekke bus te gaan.. Want zij moet niet de dupe worden van mijn angst!! En wat betreft attractieparken dan denk je? Dan gaan wij altijd met anderen die wel in attracties durven. En dan ben ik diegene die op de tassen let, die moet er ook zijn toch?

 

 ONGEDULDIG

Yep! Ongeduldig zijn is “my middle name”. Zelf ben ik een “doener”, dus heb moeite met denkers. Dat duurt veel te lang!! Het is goed om na te denken, maar niet te lang. Even nadenken, en dan actie! Vergaderingen duren mij ook altijd te lang. Wat blijven we vaak lang bij 1 agendapunt hangen! Woehaa! Om nog maar te zwijgen over de rondvraag… rondVRAAG. Dus stel je vraag en klaar. Nee hoor, sommige mensen vinden het dan nodig om een hele inleiding of voorwoord te geven voordat zij hun uiteindelijke vraag stellen.. Zucht.. Het verkeer? De linkerbaan is voor snelle mensen! Rij je langzaam? Vind ik helemaal niet erg, maar dan moet je opzouten naar de rechterbaan!!

 

CONTROLFREAK

Nu ik goed naar dit woord kijk, denk ik… wauw… dat is echt eng.. Maar ja, toen ik besloot te gaan bloggen, heb ik met mijzelf afgesproken dat ik open en eerlijk zou zijn. Dus ja; ik ben een controlfreak. Ik heb heel graag de controle over alles. En alles moet gaan zoals ik het wil. Dat gebeurt helaas niet altijd, en daar kan ik dan ff flink van, ‘van de leg zijn’. Dat is vooral lastig voor mijzelf, maar ook voor een ander… Dat brengt mij naar de volgende eigenaardigheid:

 

PERFECTIONIST

Alles wat ik doe moet perfect, tot in de puntjes verzorgd zijn. Daardoor maak ik het lastig voor mijzelf, maar ook voor een ander. Want ik eis het ook van anderen. Ik vind het heel lastig om te zien dat anderen een andere ‘arbeidsethos’ hebben als ik. Mijn directeur heeft (hoofdschuddend en zuchtend omdat hij aan mijn hoofd zag dat ik echt niet van plan was om te veranderen) in menig functioneringsgesprek gezegd: “Karin ik ben heel tevreden over je, je zet je voor 200% in. Het mag echt wel wat minder”.  Minder? Excuse me??? Ben je GEK geworden? Ja minder Karin, want nu zit jij, mevrouw de perfectionist, thuis met een burn-out.

 

VREEMDEN

Ik hou niet van vreemden? Wat?! Nee echt niet. Ik hou ervan om nieuwe mensen te ontmoeten, en maak regelmatig met vreemden een praatje op straat. En ik raak ook bevriend met mensen die eerst vreemd voor mij waren. Tja…dan heb ik de controle hè? Maar nu is het al eens een aantal keer voorgekomen dat ik een nieuwe leidinggevende krijg, die ik niet ken. En dan moet ik soms wel eens iets vragen wat met mijn persoonlijke situatie te maken heeft. En daarvoor moet ik bij de nieuwe directeur zijn. PFFFFFFF… Ja dag! Dat ga ik niet bespreken met een vreemde! Het duurt daardoor dan maanden voordat ik dan echt iets ga vragen aan of bespreek met diegene.. En diegene weet dat, want dat zeg ik dan wel “gewoon”, dat ik moeite heb met vreemden en dat het even zal duren voordat ik echt in gesprek ga met diegene. Tot nu toe is dat altijd geaccepteerd gelukkig.

 

SCHAMEN

Dat doe ik heel snel. Al is het bloedheet, Karin blijft in een lange sportlegging rennen. Al zweet ik mij helemaal kapot. Mijn blote benen laten zien? Ja dag! Ik ga zo af en toe wel eens zwemmen.. Als je iemand ziet rennen van de kleedkamer naar het zwembad of terug? Dat ben ik! Ook zal je mij niet in jurkjes zien, of in felle kleuren. Beiden wil ik deze zomer wel proberen. Maar hardlopen in een korte broek? HELL NO! Ik wil nog wel nadenken over een driekwart legging…

 

PISSIG

Dat kan ik heel snel worden. Dit gaat niet langzaam opbouwend… Nope.. van nul tot 100 in 1 seconde. Toen ik drie jaar terug mijn eerste burn-out kreeg, heb ik in een bepaald programma therapie gevolgd. Tijdens een van die gesprekken, kwam ik erachter dat ik eigenlijk nog nooit boos was geweest… Veertig jaar lang niet boos geweest! Want ik wilde vroeger dat iedereen mij aardig vond, en daardoor pikte ik veel van anderen, en slikte ik mijn boosheid weg om geen confrontatie aan te gaan. En toen ik daar in dat gesprek achter kwam… Ontstak ik in een verschrikkelijke ontembare woede! Als iemand bijvoorbeeld ‘voorpiepte’ in een winkel.. WAUW! Diegene AT ik bijna op!! Wie dacht diegene wel niet wat hij/zij was?  Nu ik eet ik geen mensen meer op in winkels.. Maar ik kan nog steeds snel boos worden, en kan dit dan niet op een genuanceerde manier uiten…Of ik dit erg vind? Nee… nu is het mijn tijd om lekker pissig te worden!

 

BOOS OP MIJZELF

Nee, ik word niet alleen boos op een ander, ik word ook wel eens boos op mijzelf. Voor het feit dat ik nu voor de tweede keer een burn-out heb. Dat ik niet zoveel prikkels kan hebben op een dag. Snel moe ben. Alles op moet schrijven, omdat ik het anders vergeet. Te ongeduldig ben geweest met mijn puber. Nou ja, zo kan ik nog wel even doorgaan!

 

ETEN

De hele dag bezig zijn met eten! Denken aan eten, bedenken wat ik ga eten, en gewoon eten!!! Maar als ik op Instagram kijk en met mijn sportzusjes praat, heb ik zo’n vermoeden dat ik niet de enige ben!

 

MOEILIJK

Ik maak het mijzelf graag moeilijk. Geen idee waarom.. Maar ik hou er gewoon niet van om de makkelijke(re) weg te kiezen. Werken in het regulier onderwijs? Nee joh, werken met “boefjes” vind ik veel leuker! Studeren toen ik mijn dochter nog niet had? Natuurlijk niet! Wachten tot je een kind hebt, en dan besluiten om de PABO (leraar Basisonderwijs) te gaan doen; 4 jaar lang 3 avonden in de week met een studielast van 40 uur per week… Of weken geen afspraken hebben, en dan ineens 3 afspraken op een dag. Erg leuk! Maar wel behoorlijk stressvol als je van de ene leuke afspraak naar de andere moet rennen.. Tja, want waarom zou je de afspraken verdelen over verschillende dagen, als je ze ook op een dag kunt proppen?

 

GEZAG

Hier moet ik eigenlijk heel hard om lachen. Zelf werk ik als docent op een cluster-4 school voor 12 t/m 18 jarigen. Zeer moeilijk opvoedbare kinderen, die 1 ding gemeen hebben; moeite met gezag. Dat heb ik dus met hen gemeen… De leerlingen moeten er ook vaak om lachen, want ik steek het niet onder stoelen of banken zeg maar!  Ik hou er echt niet van als er tegen mij gezegd wordt wat ik moet doen. Ik moet helemaal niks ja! Daarom zorg ik ervoor dat ik diegene die mij opdrachten “mogen” geven, een stapje voor ben. Ik weet wat er moet gebeuren, en heb het al af voordat zij überhaupt de kans krijgen om te zeggen wat ik moet doen.

 

 

Nu ik dit zo allemaal terug lees… Zijn het wel eigenaardigheden? Volgens mij is het best normaal. Weet je? Ik ben ook maar gewoon een mens! Ja GEWOON een DOL DWAAS MENS!

Ik wil natuurlijk heel graag weten wat jullie eigenaardigheden zijn!!

 

4 gedachtes over “MIJN EIGENAARDIGHEDEN

 1. Ik moest zo lachen toen ik dit allemaal las 😂 weet je zeker dat je niet ook in mijn hoofd zit? Of zijn we gewoon even gek/ normaal? 😉 Alles wat jij schrijft herken ik zo! Ik had nooit verwacht dat ik een donker zusje zou hebben 😂❤

  Liked by 1 persoon

 2. Vraag me niet hoe ik op je blog ben gekomen 😎 Maar dit stukje is een en al herkenbaar. Maar dat zal wel komen omdat ik sinds vorig jaar juli thuis kwam te zitten met een burn-out. Ben wel aan het re-integreren maar wat kost het een moeite, fijn om bij je te lezen dat iemand anders ‘begrijpt’ en uitlegt hoe het voelt
  Dankjewel
  Gr. Tanja

  Like

  1. Ooow wauw wat bijzonder dat je dan bij mijn blog terecht bent gekomen! Wat goed dat je aan het reïntegreren bent. Het kost idd veel moeite, neem daarvoor echt de tijd. Je door niemand laten opjutten. Al is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Bedankt voor je reactie Tanja!💜 Ik ga ook even bij jou kijken.😊

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s