CREATIEF HOOFDDOEK BINDEN

IMG_20170302_165059_894
Foto gemaakt onderweg naar de workshop

 

 

Vanaf mijn moeders huis loop ik naar de locatie waar de workshop wordt gehouden. Ik weet ongeveer waar het is, het laatste stukje gebruik ik mijn google maps app.. Die helpt niet echt (lees: helemaal niet), want die stuurt mij de verkeerde kant op. Gelukkig weet ik zelf waar de Wijnhaven is, dus loop ik stug weer de andere kant op. Na even zoeken heb ik het gevonden. Ik bel aan, loop naar binnen en kan kiezen uit een trap en een lift. Op een bord in de hal, kijk ik op welke etage ik moet zijn, maar dat staat niet aangegeven. Dus kies ik ervoor om met de trap naar boven te gaan. Op de derde etage, staat Diana Ritfeld mij vriendelijk op te wachten. Zij laat mij zien in welke ruimte de workshop wordt gehouden, en tot mijn grote verbazing zie ik dat ik de eerst ben.

20170218_153859

Het is een kleine (kantoor)ruimte, maar gezellig aangekleed. De tafel ligt vol met mooie stukken Afrikaanse stof, en folders. Ook staat er een Ipad waarop een slide-show te zien is met verschillende creaties hoofddoek binden. Zo krijg je alvast een indruk van wat je waarschijnlijk gaat doen. Op twee stoelen liggen ook stukken stof; op de ene stoel ook hoofddoeken, en op de andere stoel kussenslopen.

 

Al kort daarna komt die vriendin die mij had meegevraagd binnen met haar vriendinnen. Er is nog 1 stoel leeg, wij vragen ons af wie dat kan zijn, want wij dachten dat het alleen ons groepje zou zijn. Een paar minuten later komt er nog iemand die zich alleen had aangemeld. Diana vraagt of wij haar “in de groep” willen opnemen. Maar dat blijkt geen probleem, het klikt en wij kletsen er al snel op los! Maar…. Er het is een workshop dus er moet wel wat gedaan worden!

20170218_151946
Het boek “Hoe diep zit de pijn” van Sanne van der Most

 

Diana stelt zichzelf voor, en vraagt aan iedereen om dit ook te doen. Dit om het ijs een beetje te breken. Vervolgens leest Diana een gedicht voor die zij zelf heeft geschreven voor het boek: “Hoe diep zit de pijn” van Sanne van der Most.

Het is een gedicht wat je aanzet tot nadenken. Diana vraagt wat het gedicht bij ons losmaakt. Onderwerpen als; de “zwarte pieten discussie” , discriminatie, 2e Wereldoorlog, respect, komen langs en worden serieus, maar niet op een zware manier besproken.

Vervolgens vertelt zij over de oorsprong en de geschiedenis van de hoofddoek; de Anisa zoals het in Suriname wordt gekend.

 

Nu mogen wij een van de mooie doeken die op tafel liggen uitkiezen en gaan staan. Met veel geduld legt …. stap voor stap uit hoe de verschillende creaties gemaakt moeten worden. Iedereen doet zeer geconcentreerd mee, en er wordt gelachen als iemand in de knoop raakt. Maar er worden ook complimenten aan elkaar gegeven, als het iemand is gelukt en/of als de creatie iemand heel mooi staat.

Ook worden er natuurlijk heel veel selfies gemaakt. Ik heb nog nooit zoveel selfies gemaakt!!

Conclusie: een zeer leuke gevarieerde workshop, waar je niet alleen leert creatief een hoofddoek te binden, maar krijg je ook een belangrijk stukje geschiedenis mee. Aanrader dus!!

http://www.di-xpression.com/

 

 

 

 

RESTAURANT MAMA ESSI

Na de workshop lopen wij nog even het centrum door, en ik ga voor het eerst de Markthal in… Echt erg, als Rotterdamse ik weet het. Daar krijg ik van die lieve vriendin een verschrikkelijke zoete maar lekkere cannoli!

IMG_20170218_164347_189
Cannoli bij de Markthal

 

Maar….. ik heb trek in een bord vol eten! Gelukkig is de tijd snel gegaan en lopen we door de koopgoot naar het metrostation, waar wij de metro pakken. Bij metro station Rijnhaven stappen we uit, en aan de overkant is restaurant mama Essi!

20170218_171223

 

Eenmaal binnen worden we vriendelijk ontvangen door mama Essi herself! Een hele vriendelijke Afrikaanse dame. Zij is helemaal enthousiast dat wij, een hoofddoek op hebben en wilt een foto maken voor haar Facebookpagina. Ik heb direct na de workshop mijn hoofddoek afgedaan; jeuk op mijn hoofd… Maar doe voor de foto ook weer mijn hoofddoek op!

IMG_20170218_172544_927

De inrichting van het restaurant is eenvoudig. Aan de muur hangen er mooie Afrikaanse doeken en schilderijen. Er hangt een tv, waar er videoclips van Afrikaanse artiesten te zien en te horen zijn. Dat maakt dat er een zeer gezellige sfeer hangt. Een vriendelijke jongeman serveert ons eten en drinken. Als wij vragen hoe de gerechten heten, weet hij dat niet, maar dat wordt hem snel vergeven.

IMG_20170218_175713_897

Wij krijgen verschillende soorten hapjes. Het eten bij dit restaurant komt vooral uit Ghana. Als voorgerecht krijgen we een heerlijke soep.Het hoofdgerecht bestaat uit verschillende soorten rijst, vlees en vis en groente. Dit heb ik echt met huid en haar opgegeten! Als nagerecht kunnen wij kiezen uit soort kleine oliebollen (puf puf) of ijs. Ik kies voor de kleine oliebollen.

Wat mij opvalt is dat er ook veel Afrikaanse klanten komen. Dat is voor mij een teken dat de smaak van de gerechten oorspronkelijk is. Daar bedoel ik mee; het is niet aangepast aan de Nederlandse smaak. Dit gebeurt vaak bij restaurants, en dat vind ik doodzonde! Ik wil in dit geval, Afrika proeven! En volgens drie van de dames waar ik mee ben, die met een Afrikaanse man zijn getrouwd, is dit ook zeker het geval.

 

Bij mama Essi moet je niet verwachten dat er constant iemand aan je tafel staat om te vragen of je nog iets wilt drinken. Op een gegeven moment is het ook behoorlijk druk in het restaurant. Er moest toen even naar de balie gelopen worden, om drinken te vragen. Zelf vond ik dit helemaal niet storend. Iedereen is heel vriendelijk en je merkt dat mama Essi het heel belangrijk vindt, dat je het eten lekker vindt en dat je het naar je zin hebt. Ik had het gevoel bij iemand thuis te zijn, en daar gezellig genoten van eten, drinken met heerlijke Afrikaans muziek op de achtergrond. Genoten!!!

 

Mama Essi gaat mij zeker terug zien!!!!

 

http://www.mamaessi.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s