WORKSHOP FINANCIËLE DETOX

DETOX

 20170128_100220

Pas op de dag zelf, besef ik dat dit wel heel frappant is.. Ik zit op de 6e dag van de 7 Day Recharge; een lichamelijke en geestelijke detox. En dan ga ik ook nog eens naar een workshop over financiële detox en het opruimen van je kledingkast! Wauw.. blijkbaar heb ik dit nodig! Detox is my middle name.

Van tevoren kijk ik uiteraard waar de workshop plaatsvindt. Aan de postcode zie ik dat het in het centrum van Rotterdam, mijn eigen stad is. Ik besluit om de auto bij mijn moeder te zetten, en loop vanaf haar huis naar de locatie in het centrum. Het is in een zijstraat van de Witte de Withstraat. Voor de niet Rotterdammers; deze straat is een walhalla voor kunstenaars en kunstliefhebbers. Hier zitten allerlei kunstgaleries en aparte zaakjes. Maar hier zit ook voor de mensen die van lekker eten houden o.a. hotel en mediterraans restaurant de Bazar… Zelf vind ik de sfeer in de Witte de Withstraat en de omliggende straten heerlijk! Waarschijnlijk door mijn opvoeding; mijn moeder nam mij altijd mee naar musea, galerieën en het theater.

 

Het vindt plaats in een mooi gebouw met zeer hoge plafonds en grote ramen: I love it! Ik word hartelijk welkom geheten door Melisa en Nathalie. Daarna loop ik door en is er een hele grote tafel heel mooi aangekleed. Wat ik zo leuk vind; voor iedereen is er een plek gereserveerd, waar een ontbijtje klaar staat, met een persoonlijk kaartje waarop je welkom wordt geheten. Heel persoonlijk!

Er waren die ochtend twee workshops; eentje gegeven door Melisa Cijntje die de workshop Personal Styling- Clean your closet gaf. Nathalie van Wingerden gaf de workshop Financieel Detoxen.

Er wordt gestart met het ontbijt van Pixels en Kruimels; een chiapudding of overnight oats met een plak bananenbrood. Ik had de chiapudding; zowel de chiapudding als het bananenbrood zijn heerlijk!!

 

  

20170128_133201
Chiapudding van Pixels en Kruimels

 

 

 PERSONAL STYLING – CLEAN YOUR CLOSET

Na het ontbijt, bijt Melisa de spits af met haar workshop: Personal Styling -Clean your closet. Deze workshop lijkt mij erg interessant omdat ik zelf helemaal niet van shoppen hou. Het gevolg hiervan is, dat ik 1 keer in de zoveel tijd een hele nieuwe garderobe moet kopen, omdat ik mijn kleding draag tot het versleten is. Niet erg handig, als je in een keer een paar honderd euro uit moet geven… Melisa stelt ons (de deelnemers) een aantal vragen:

1.       Beschrijf jouw stijl in 5 woorden. ( Ik kan maar op 3 komen..)

2.       Hoe vaak koop jij kleding?

3.       Wat is het meest aparte kledingstuk dat je ooit hebt gekocht? Willen jullie het weten? Uggs met zebraprint… Als dat geen guilty pleasure is!

4.       Wat is jouw grootste miskoop? Omdat ik het altijd snel koud heb, dacht ik slim te zijn om een hele grote dikke winterjas te kopen. Online uiteraard, want ik hou niet van shoppen, remember? Die winterjas zat als een enorm dekbed om mij heen, dus warm was hij zeker. Alleen 1 probleem.. Ik zag bijna niets als ik hem in de auto aanhad, want dan bolde hij helemaal op tot net boven mijn neus.. Niet erg handig als je achter het stuur zit. Dus dat was mijn miskoop van de eeuw. Met het gevolg dat ik al jaren geen winterjas meer heb… Heel logisch ik weet het.. (not)

5.       Wat voor advies zou je van mij (Melisa) willen hebben? Zelf loop ik al jaren in zwarte kleding, en wil wel wat meer kleur in mijn garderobe.

Wij krijgen uitleg over hoe je het beste je kledingkast kunt opruimen. En de vraag wat je mooi vind aan jezelf.. HELP! En wat je uit wilt stralen. Waar moet je kledingkast uit bestaan:

1.       Een capsule collectie.. Een wat? Nooit van gehoord, gelukkig wordt het uitgelegd. Een capsule collectie is een basiscollectie. Dat is wat ik kortgeleden voor een paar honderd euro heb aangeschaft.. Ik ben er dus nog niet, maar dat maakt niet uit. Naarmate de workshop vordert, hoe meer ik zin krijg in.. shoppen! Ja echt!

2.       Ook is het handig om bv. Een 5-tal shirts in je kast te hebben, die je makkelijk overal op aan kunt trekken (basic).

3.       Invest: een duurder item waar je jaren wat aan hebt. Zoals bv. Een echte leren broek of rok.

4.       Homewear: Juist…hier word ik weer even met mijn neus op de feiten gedrukt, dat ik echt goed voor mijzelf moet en mag zorgen. Melisa vraagt wie thuis homewear draagt. Enthousiast steek ik mijn hand op. Vervolgens vraagt zij wie er mooie, speciaal daarvoor gekochte homewear heeft, of wie er oude afgedragen kleding draagt… Raden bij welke categorie ik hoor.. Melisa zegt nu iets wat mij raakt; “Koop mooie homewear! Daar voel jij je beter bij.”  Dat is ook zo… Nu ik weer nieuwe kleding heb, voel ik mij niet meer zo’n slons. Goede kleding, en dan heb ik het niet over dure kleding, zorgt er gewoon voor dat jij je inderdaad beter voelt in je vel! Dat wist ik wel.. maar ik hoop nu dat ik het niet meer vergeet…

5.       Stijl boven comfort…Niet doen. Draag waar jij je goed bij voelt.

 

Verder volgen er nog tips over de finishing touch, zoals sieraden, en make-up. Kleuren die bij je passen, en waar je kan kijken voor kleding. Daarbij wordt uiteraard de vintagekleding (tweedehands) niet overgeslagen!

Een hele leuke workshop, die ervoor heeft gezorgd dat ik zin heb om te gaan shoppen (met mate), om op dit gebied ook goed voor mijzelf te zorgen!

 

 

Afbeelding van het boek dat ik heb gewonnen: de Financiële DETOX! Afbeelding heb ik van de site: www. managementboek.nl

 

 

FINANCIEEL DETOXEN

Na een korte break start de tweede workshop gegeven door Nathalie van How2spendit. Er wordt gevraagd om 3 doelen op te schrijven, waarvan 1 er een financieel doel moet zijn. Er wordt geadviseerd om een financieel doel te hebben; dat maakt dat je makkelijker en gerichter gaat sparen.

De vraag wat mijn relatie is met geld, zet mij aan het denken. Mijn moeder is altijd heel zuinig geweest. Niet voor mij; ik was (ben) enig kind, en ik kreeg altijd nieuwe kleding schoenen, speelgoed, noem maar op. Maar zij was en is altijd heel zuinig naar haar zelf toe geweest. Gaat altijd voor het functionele; daar is niets mis mee. Maar wel met het volgende; zij koopt altijd het goedkoopste voor haarzelf. Dat viel mij vorige week op toen ik met haar naar de Ikea was. Zij was op zoek naar een eettafel en stoelen. Mijn moeder zag een mooie tafel, maar liep vervolgens naar een goedkoop setje, waarbij zij letterlijk zei: “Tja.. ik vind deze niet zo mooi, maar het is goedkoop. Ik vind het zonde om iets duurders te kopen.” Hè? Op dat moment werd ik een beetje boos op haar, en zei vervolgens heel voorzichtig.. Ja heel voorzichtig, want al ben ik 43, dat maakt bij Surinamers niets uit.. Als ik iets zeg dat haar niet bevalt, kan ik “gewoon” mijn tandjes gaan rapen. Ja ook in de Ikea waar er “publiek” is! Dus vroeg ik voorzichtig welke tafel zij het mooist vond. Zij gaf aan die duurdere tafel het mooist te vinden. Toen zei ik voorzichtig: “Waarom koop je die dan niet? Jij hebt altijd zo hard gewerkt, en jij mag jezelf ook eens verwennen!” Tot mijn grote verbazing beaamde mijn moeder dat. Toen realiseerde ik mij, wat Nathalie ook in de workshop benoemde; hoe je bent opgevoed is natuurlijk van invloed hoe jij in dit geval met geld om  gaat. Wat voor relatie jij hebt met geld. Ik ben net als mijn moeder! Ik koop van alles voor mijn dochter, maar ik vind het ook zonde om iets voor mijzelf e kopen? Waarom??? Ik werk toch hard? En buiten dat.. ik verdien het gewoon! Dit ga ik anders aanpakken. En nee, ik ga nu niet alle winkels leegkopen. Maar ik ga hier nu wel bewuster mee om; dus ook op dit gebied beter voor mijzelf zorgen! Vervolgens krijgen wij de volgende vragen:

1.       Wat is jouw Toxic Spending Habit? Bij mij zijn dat impulsieve aankopen; ik ga naar de supermarkt voor een reep chocolade, en verlaat de supermarkt met een shopper (die ik ook daar moet kopen, want niet bij mij) vol met boodschappen…

2.       Wat voor gedachte heb je daarbij?  Geen. Dat is duidelijk, ik loop dan als een kip zonder kop door de winkel, en gooi alles in mijn mandje wat ik spontaan tegenkom en wat ik dan heel hard nodig te hebben om dat moment!

3.       Op welke plaatsen gebeurd dit? You name it, I’ve been there!

4.       Wat voor emotie heb je bij de aankoop? Geen. Kip zonder kop, weet je nog? Dan liggen je hersenen (daar zit ook je gevoel in toch?) duidelijk elders..

 

Het is een zeer interactieve workshop; er worden een flink aantal vragen gesteld, waarvan je het antwoord daarop mag delen met diegene die naast je zit. Erg leuk, want daar leer je van en ik herken veel van mijzelf bij mijn gesprekspartner.

 

Ook krijgen wij nog een aantal tips:

1.       Plan een vast moment in voor het bijhouden van je administratie.

2.       Voordat je een aankoop doet; denk eerst 24 uur na…

3.       Check je verzekeringen en abonnementen. Zo kwam ik erachter toen ik mijn tweede huis kocht, dat ik jaren dubbele verzekeringen had! Echt checken dus!

4.       Doe de financiële detox challenge. Hierbij ga je een aantal weken financieel detoxen.

 

Ook deze workshop vond ik erg interessant. Het is voor mensen die zich helemaal niet met hun financiën bezig houden, maar zeker ook voor mensen zoals ik; die wel al wat weten maar toch nog meer tips willen hebben op dit gebied. En iets wat ik ook moet benoemen; het was een workshop over financiën, maar helemaal niet saai!!

 

Deze dag heb ik ook mijn gewonnen boek van Nathalie mogen ontvangen: De Financiele Detox. Ben natuurlijk al begonnen het te lezen.

 

Ben je geïnteresseerd in beiden?

Check voor meer info over de eerste workshop op:

www.7dayscloset.com

Check voor info over de tweede workshop op:

www.how2spendit.nl

Hier kun je allerlei informatie vinden op financieel gebied. En kun je o.a. ook een test doen; wat voor geldtype jij bent! Zeer verhelderend kan ik je vertellen!

 

20170128_123211
Als slagroom op de taart, uuhm workshops kregen we nog een stukje taart van Pixels en Kruimels! Waar ik alleen maar naar heb gekeken (en heb geroken..)

 

 

Oh.. enne.. mijn moeder heeft trouwens de duurdere tafel gekocht met mooie stoelen, en is er ontzettend blij mee!

 

 

Een gedachte over “WORKSHOP FINANCIËLE DETOX

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s