Boek: Recharge in 7 dagen

Hoe ben ik bij dit boek terechtgekomen?

Een aantal jaar geleden heb ik een burn-out gehad. In die periode heb ik heel veel geleerd. In de periode dat ik thuis was, in totaal 6 maanden, heb ik een speciaal programma gevolgd. Dit was gebaseerd op mindfulness. Ik kreeg verschillende soorten therapieën, lessen over verschillende soorten meditatie en ik kreeg ook begeleiding van fysiotherapeuten. Nu ruim 3 jaar verder, gaat het weer de verkeerde kant op; momenteel ben ik thuis. Het startte met een griepje, en uitkomst van ijzertekort. Maar ik merkte en merk ook wat anders; als ik aan mijn werk denk krijg ik spanning. Werd 1,5 week geleden ineens overvallen door een paniekaanval. Daar raakte ik nog meer van in paniek; dit was voor mij een teken aan de wand dat er meer aan de hand is dan lichamelijke gezondheidsklachten. Ik constateer dat ik overspannen ben, maar nog niet zo ver als toen met mijn burn-out. Het ‘toeval’ wil dat ik al eerder, 3 weken terug op Instagram op de pagina van Fitgirls, het verhaal van Lizzy (Commercial director van Fitgirls.nl) las, waarin zij vertelt dat zij zichzelf voorbij liep.  Zij gaf aan de hele dag ‘aan te staan’, bouwde dus geen rustmomenten voor zichzelf in. In dit stuk verwijst zij ook naar de Fitgirls Recharge; er staat letterlijk: Hierbij ga je een weekje opladen, zet je jezelf op nummer één en leer je hoe je terugschakelt naar de basis, die zo belangrijk is. Uuuhm.. Hallo! Dit heb ik nodig! Ik klik direct op de link in die blog, en meld mij direct daar aan.

 

20170110_152911

Het boek

Na een aantal dagen kreeg ik het boek binnen. Hier ga ik in grote lijnen beschrijven waar het boek over gaat. Maar ik benoem hier ook bij, wat zeer belangrijk is; het is niet alleen een boek; de 7 Day Recharge is een totaal programma, waar het boek een onderdeel van is. Dit programma duurt een week, maar er is de mogelijkheid om het te verlengen indien nodig. Het handige van dit programma is, is dat dit een online programma is. Dat betekent dat je dus je vanaf thuis met alle hectiek waar je altijd mee te maken hebt, dit direct kan toepassen! En veel oefenen, want dit programma vraagt nogal wat van je. Maandag 23 januari start ik met het programma, na deze week zal ik een blog schrijven over hoe ik dit heb ervaren. Voordat je met het programma start, wordt geadviseerd om eerst het boek te lezen, dus dat heb ik gedaan…

De drie pijlers

De auteur van dit boek is Hidde de Vries. Vanuit zijn eigen ervaring; het zichzelf voorbij lopen, zich laten opslokken in zijn werk, heeft hij dit progamma gemaakt door te rade te gaan bij verschillende deskundigen (o.a. wetenschappers, psychologen, diëtisten).  Hidde geeft aan in het boek dat hierdoor (het te rade gaan); “de wetenschappelijke onderbouwing nooit uit het oog verloren is.”

De volgende 3 pijlers vormen het fundament van de 7 Day Recharge:

Energie

Je ervaart het effect van gezonde voeding op een eenvoudige manier. Ook leer je deze week verschillende vormen van lichaamsbeweging, en dat ontspanning, rust en een goede nachtrust, noodzaak is voor een gezond en energiek leven.

Focus

Tijdens deze week leer jij je optimaal te concentreren. Er staat letterlijk: “Dat betekent minder gepieker en meer richting.” Daar teken ik voor!

Geluk

De 7 Day Recharge ‘zegt’ je te helpen uit te vinden waar je echt happy van wordt. En daardoor kun jij je richten op de dingen die echt belangrijk voor jou zijn. Ik ben benieuwd!

 

Energie

Alle 3 de pijlers interesseren mij enorm. Maar deze pijler in het bijzonder; ik kan mij niet meer herinneren wanneer ik nog energie had! Dus kom maar op met deze pijler! Er wordt geschreven over verschillende producten zoals; o.a. noten en zaden, fruit, groenten, vlees en vis en suikers. Ook over de relatie met voeding. Voeding die jou energie geeft en je in balans brengt, en voeding die juist energie van je lichaam vraagt en je uit balans brengt. Dit laatste herken ik wel met mijn inname van suikers tot een paar maanden terug, dit maakte mij heel erg moe. Waardoor mijn enthousiasme getemperd wordt? Tijdens deze week ga je je lichaam ontdoen van alle overbodige stoffen. Je moet zoveel mogelijk  natuurlijke producten eten; bewerkte producten dus zoveel mogelijk laten staan. Ok.. dat gaat mij nog wel lukken. Maar waar ik van schrik; er wordt gevraagd om in deze week alle dierlijke producten en zuivel te laten staan. Wat??? Denkend aan mijn chronische vitamine D en calcium tekort, en nu ook ijzertekort. Maar gelukkig staat er ook in het boek, dat als je gezondheidsklachten hebt, je contact moet opnemen met je huisarts om te kijken of je het programma wel kunt volgen. Hierdoor (mijn paniek)realiseer ik mij ook iets anders; ik wil altijd alles perfect uitvoeren. Alles wat ik doe, moet voor de volle 100% perfect zijn. Daarom zit ik nu weer thuis.. Dat wil ik ook met dit boek en programma doen. Oeps! Dit programma en boek dienen als leidraad. Dat staat letterlijk in het boek. Oh ja! Adem in, adem uit… Ik besluit om het programma zo strict mogelijk te volgen, maar zeker met mijn gezondheid in acht neming. Dus hier en daar ga ik daar enigszins van afwijken.

In het boek staat dat bewegen zeer belangrijk is. Dat doe ik al voldoende; ik lees het stuk wel aandachtig door, maar ben zo arrogant om te denken dat dit wel goed zit bij mij. Er wordt ook geschreven over yoga, tijdens deze week maakt dit onderdeel van je dag. Je krijgt uitleg over wat yoga is en wat de voordelen zijn. Ook een aantal verschillende vormen van yoga worden kort maar zeer duidelijk beschreven. Verder staat er ook beschreven dat ontspanning zeer belangrijk is. Er staat letterlijk: “Inspanning en ontspanning horen bij elkaar. Zie het als een gaspedaal en een rem. Als je alleen gas geeft, vlieg je uit de bocht.”  Juist ja…mijn arrogantie verdwijnt als sneeuw voor de zon. Gelukkig krijg je hierna tips om te ontspannen. Zo ook het belang van een goede nachtrust en tips hiervoor. Een van de tips is: het tijdig (om 20:30 uur) uitzetten van televisie, laptop en andere apparaten. Dat wordt nog een uitdaging voor mij die 24/7 de tv aan heeft staan, en haar mobiel in haar handen heeft…

Focus

Hier gaat het om het vergroten van je concentratie en bewustzijn in je leven. Hier is ook behoorlijk werk aan de winkel bij mij! In gesprekken kan ik van de hak op de tak springen. Maar niet alleen daar; als je mij kon zien terwijl ik het huishouden doe… Als ik bijvoorbeeld de was aan het opvouwen ben, en ik leg de opgevouwen kledingstukken in de kast, ben ik ineens kledingstukken in de kast aan het sorteren. Terwijl er nog een berg schone was op mijn bed ligt te wachten om ook opgevouwen te worden… De rest zal ik jullie besparen..

In het boek wordt er geschreven over mindfulness, dat letterlijk ‘bewustzijn’ betekent, en meditatie. Er wordt over beiden uitgelegd wat het is, en hoe je kan starten om dit te integreren in je dagelijks leven.

Met technieken als mindfulness en meditatie maak jij je hoofd rustig, en daardoor ben je in staat om prioriteiten te stellen. In het boek staat dat JIJ prioriteit nummer 1 bent. Het wordt vergeleken met de vliegtuiginstructie: “Jij bent prioriteit nummer 1, want als jij uitgeteld in de hoek ligt, kun je helemaal niemand meer helpen. Dat is desastreus voor jou, maar ook voor de mensen om je heen.” Dit zet mij wederom aan het denken; ik ben moeder, dan moet je kind toch op 1 staan? Maar ja.. als ik die vliegtuiginstructie goed tot mij door laat dringen.. Realiseer ik mij dat niet zo heel erg handig is.. Dus: ik moet mijzelf op 1 zetten! Dat typ ik zo makkelijk, maar dit betekent dat (jarenlange) gewoontes doorbroken moeten worden. Om prioriteiten te kunnen stellen moet je; nee kunnen zeggen en realiseren dat multitasken helemaal niet efficiënt is. En daar komt hij weer; ‘het mediadieet’ zoals het in dit boek wordt genoemd. Minder tv, telefoon, en andere apparaten. En daar, in voorgenoemde punten, gaat veel energie in zitten, en de bereidheid moet er zijn uiteraard!

 

Geluk

Het boek zegt dat als je bewuster in het leven staat, je in staat bent om gerichter geluk na te streven. Daarvoor moet je weten wat jou gelukkig maakt. Het boek helpt hierbij door antwoord te geven op een aantal vragen zoals: Wat is jouw missie in het leven? Waar krijg je energie van? Waarom werk je? Deze vragen maken dat je aan het denken wordt gezet hierover, en zo moet het duidelijk gaan worden wat jou echt gelukkig maakt! Hierna moet je een “Personal Recharge plan” maken. Dit plan is een hulpmiddel om je te focussen. Er wordt duidelijk beschreven hoe je stap voor stap dit plan moet maken.

Omgaan met succes en tegenslag. De Nederlandse mentaliteit is zo, dat je niet pocht over je successen. “Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.’ Vaak blijven de negatieve dingen hangen. Daarom adviseert het boek, om juist de persoonlijke successen te vieren en dagelijks op te schrijven. Zo ga je positiever en meer ontspannen in het leven staan. Hierdoor ga je weer wat makkelijker om met tegenslagen. Maar wij blijven mens uiteraard!

Als laatste over deze pijler, wordt er geschreven over de kracht van het geven. Het gaat dan niet alleen om materiële dingen, maar denk ook aan: complimenten, iemand helpen met klussen, enz. Onbaatzuchtig zijn; dus iets voor iemand doen, en er niets voor terug verwachten. Ook het dankbaar zijn voor wat je hebt. Een hele mooie afsluiting van dit hoofdstuk.

 

Conclusie

Dit boek heb ik bijna aan een stuk door uitgelezen; ik stopte alleen omdat ik uiteraard ook andere dingen moest doen dan dit boek lezen. Er staan dingen in die je al weet, zoals bv. dat het nemen van rust belangrijk is, maar je “gewoon” niet genoeg (of helemaal niet) doet. Voor de ontwikkeling van dit programma is er veel samengewerkt met experts, specialisten, enz. Dat is duidelijk te lezen door het hele boek; je wordt voorzien van veel informatie bij de verschillende onderdelen. Maar in dit boek zijn geen hoogdravende woorden die alleen de experts zelf begrijpen, het is zeer laagdrempelig geschreven. De hoofdstukken zijn niet te lang,  en de spaties tussen de verschillende stukken maakt dat het er ook “luchtig” uitziet. Er staan gekleurde afbeeldingen in het boek, waardoor het boek er ook aantrekkelijk uitziet. Dit is een boek, die je in de buurt houdt, als handleiding en reminder. Door de hiervoor genoemde punten, zal ik dit boek snel weer pakken als ik, nadat ik het programma heb gevolgd, weer eens alleen “gas aan het geven ben”. Dit boek is een aanrader!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 gedachtes over “Boek: Recharge in 7 dagen

  1. Wauw! Dat heb je heel duidelijk en volledig omschreven.
    Ik hoop dat het je gaat helpen dit als leidraad te hebben!
    Ben erg benieuwd. Veel succes!! En het hoeft niet perfect. Onthouden he. 😘

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s