OVERZICHT

Georganiseerd of chaos?

Hebben jullie overzicht in jullie leven? Plannen jullie alles in of zoveel mogelijk? Hebben jullie inzicht in jullie inkomsten en uitgaven?  Of is het ‘lang leve de lol’, en maakt het niet uit als je aan het eind van je salaris nog een stuk maand over hebt? Is jullie huis(houden) opgeruimd, een georganiseerde chaos, of gewoon een chaos? En hoe voelen jullie je daarbij? Ik ga jullie een kijkje geven in hoe het bij mij is geregeld. En hoe het was!

Financiën

Lang leven de lol

Als tiener was ik het ‘lang leve de lol’type. Ik woonde nog thuis bij mijn moeder, die altijd netjes de rekeningen betaalde. Ik begon toen met het kopen bij postorderbedrijven; geweldig! Je krijgt het gewilde product snel in huis en je hoeft pas later te betalen. Sterker nog; je kan het zelfs in termijnen betalen!

Toen ik op mijzelf woonde ging het lange tijd goed, totdat ik toen mijn dochter 2 was, voor ruim een half jaar in een uitkering belandde. Na twee jaar kwam een psycholoog erachter dat ik vlak na de bevalling een postnatale depressie had, en dat kreeg een nasleep van een aantal jaar omdat het niet behandeld was. In die periode kon ik alleen maar slapen, en was verder tot niet heel veel meer in staat. Dat was ook een periode dat ik mijzelf blij maakte met dingen kopen, terwijl ik heel goed wist dat dit eigenlijk niet kon. Want ik had immers een uitkering, en dat is niet bepaald een vetpot! Je wordt natuurlijk wel even blij van leuke dingen, maar gelukkig? Nee natuurlijk niet. Op een gegeven moment kreeg ik maar de helft van mijn uitkering. PANIEK! Volgens de uitkeringsinstantie had ik de eerste maanden teveel gekregen en dat werd ineens verrekend… Nu kwam ik echt in de problemen; ik kon mijn huur en het energiebedrijf niet meer betalen. Gelukkig heeft mijn moeder mij in die tijd financieel bijgestaan.

Vechtersmentaliteit

Vanaf die periode begon mijn vechtersmentaliteit naar boven te komen. Dit wilde ik niet meer; afhankelijk zijn van een instantie. Ik moest iets doen om uit deze situatie te komen, dat moest want ik had een kind! In die tijd kreeg je voor twee jaar een beurs van DUO als je een lerarenopleiding ging doen. Nu wilde ik graag met kinderen werken, en laten we eerlijk zijn; als mijn dochter naar de basisschool zou gaan had ik ook tegelijkertijd met haar vakantie. Ik moest iets doen wat bij mijn situatie (alleenstaande moeder) paste. Dus zo ben ik gestart met de PABO en ging ik part-time werken. Ik was eigenlijk nog niet beter, maar ik weigerde om in die situatie te blijven. Ook begon ik toen bewuster met mijn geld om te gaan; eerst alle rekeningen betalen en de boodschappen, en als er nog wat over bleef nog iets leuks kopen.

Echt het roer om

Ruim 6 jaar geleden ben ik echt goed in mijn financiën gedoken. Ik was inmiddels verhuisd naar mijn tweede koopwoning. Door die hypotheekadviseur kwam ik erachter dat ik bij mijn eerste koopwoning een hypotheek had met aandelen.. WAT?! Ik raakte helemaal in paniek! Daarbij heb ik zoveel geluk gehad; de aandelen stonden toen ik die hypotheek over sloot naar mijn huidige spaarhypotheek goed, dus ik kreeg toen geld. Een aantal jaar daarna kreeg ik een brief van dat bedrijf; daarin stond dat het bedrijf failliet was gegaan! Enigszins weer in paniek belde ik op; ik vond het vreemd om een brief van hen te krijgen, want ik had immers toch niets meer met dit bedrijf te maken?  De medewerkster vertelde dat iedereen hierover werd geïnformeerd, ook de mensen die daar geen hypotheek meer hadden, maar ook dat ik heel erg geluk heb gehad. POEH! Wat was ik blij dat ik daar op tijd weg was! Dit heeft mij ook aan het denken gezet; de eerste hypotheekadviseur was een gehaaide man, en ik had (nog steeds) niet veel verstand van hypotheeksoorten en verzekeringen. Heb mij in die tijd veel dingen aan laten praten, zonder dingen zelf te checken en na te lezen. Heel dom! Na dat bewuste telefoongesprek maakte ik een afspraak bij mijn huidige bank, die ook mijn hypotheekverstrekker is. Een medewerkster heeft samen met mij gekeken naar mijn verzekeringen; ik bleek dubbele verzekeringen te hebben! Die medewerkster heeft verzekeringen opgezegd en een overzicht voor mij gemaakt.

Toen ben ik ook gestart met het invullen van een kasboek; iedere maand. Dat doe ik nu niet meer iedere maand; maar ik check wel iedere maand mijn inkomsten en uitgaven via mijn bankapp. Ook kijk ik twee keer per jaar weer eens heel goed naar mijn uitgaven. Zijn er dingen die minder of anders kunnen? Hierop onderneem ik direct de actie die daarvoor nodig is. Dat duiken in mijn financiën 6 jaar geleden, heeft mij heel veel rust gegeven. Dat is wat overzicht hebben met mij doet!

Huishouden

Opgeruimd en schoon

Tja… dat is wel een ander verhaal… Mijn huis is wel altijd opgeruimd. Mijn puber wordt er soms gek van; want ik wil alles op een vaste plek hebben. De stijl van mijn puber is anders; “Ik laat wat ik gebruikt heb achter op de plaats waar ik het heb gebruikt.” En dat resulteert erin dat zij een “spoor” achter laat. Zucht! En ik word onrustig van losse dingen op tafels, of teveel dingen op tafels en vensterbanken. Dus dat moet zo leeg mogelijk zijn, dan is het ook wat leger in mijn hoofd. Schoon is het ook altijd in mijn huis, je zal wel eens een verdwaald stofwolkje kunnen zien, maar iedere week gaat de stofzuiger/ de mop door mijn huis. Ook de afwas wordt iedere dag netjes gedaan, dus ik start de dag altijd met een schoon en leeg aanrecht en gootsteen!

Laundry; The never ending story

De was… dat gaat de ene keer beter dan de andere keer. Het is afhankelijk van mijn energielevel, maar ook zeer afhankelijk van wat er nog in de kledingkasten is… Zolang daar nog genoeg ligt en hangt… Iedere keer bedenk ik weer een andere planning om de was goed bij te houden, maar dat hou ik maar korte tijd vol. Waardoor? Moe, geen zin, geen tijd, enz… Puber en ik sporten een paar keer in de week en dan is de wasmand binnen een mum van tijd vol. En dan zijn wij maar met zijn tweeën! Hoe doen gezinnen dat met twee, drie kinderen? Ik zou GEK(ker) worden! Dus een planning voor de was, sneuvelt iedere keer. Die planning die laat ik maar even voor wat het is, puber en ik hebben altijd schone kleding aan en dat is het belangrijkste.

 

screenshot_20160927-202634

Boodschappen

Dat is nog wel een dingetje waar ik echt iets aan moet doen. Ik maak geen boodschappenlijstje.. Dus ik vergeet regelmatig dingen. En zoals een aantal van jullie weten; ga ik vaak ook hongerig boodschappen halen wat maakt dat ik met heel veel rotzooi thuis kom. Lekkere rotzooi dat wel, maar goed is het niet. Verre van dat! Hier moet ik wel echt iets aan gaan doen. Afgelopen week heb ik mijn vetpercentage laten meten, en dat is veel te hoog… 39%. Woehaaaa!! Kortsluiting in mijn hoofd! Nu ik wat rustiger hierover ben, weet ik dat deze; het plannen van de boodschappen een zeer belangrijke is in deze. Dus hier ga ik de komende periode aan werken. Zelf wil ik 1 keer per week boodschappen doen. Maar ik merk dat ik soms helemaal geen trek heb in de dingen die ik op dat moment in huis heb… Hebben jullie nog tips voor mij? Hoe doen jullie dat? Ik ben heel erg benieuwd! Laat het mij weten! Bovenstaande tip is sowieso een goede voor mij…

 

 

 

Een gedachte over “OVERZICHT

  1. Hmm euhm nou aan mij heb je niet zo’n goeie qua tips 🙂
    Ik ben ook meer van “flexibel” boodschappen doen in plaats van 1 keer per week. Als je ook 1 keer per week groenten haalt, halen ze het vaak niet tot het einde van de week qua houdbaarheid! (goede smoes he hihihi). Hmm maar met een volle blaas boodschappen heb ik nog nooit geprobeerd, is misschien ook wel wat 🙂
    Fijne maandag! xx

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s